kungagraven Kivik
Door: Jeanne
Blijf op de hoogte en volg Jeanne en Sjef
09 Juli 2018 | Zweden, Kivik
Na de middag een wandeling naar het centrum van Kivik (spreek je uit als Chiwick) gemaakt.
Via de haven komen we uit bij het museum.
In het museum krijgen we uitleg via tablet in het Engels, dat was goed te volgen.
Er heerste hier begin 1900 een enorme armoede, mensen leefde van de visvangst en van een beetje boeren.
De grond is rotsachtig, dus veel leverde het niet op.
De vrouwen deden aan weven en spinnen.
In 1905 was hier een stormvloed wat zowat de hele havenbescherming wegsloeg.
Na een ijsje voor Sjef en een bezoek aan een visboetiek lopen we terug naar de camping.
Het is warm weer, 24 gr. De zon steekt enorm, al enkele dagen. Geen weer om forse inspanningen te leveren.
Dinsdag 03-07-2018
Eerst, natuurlijk ons kleinkind Jenna gefeliciteerd met haar 4de verjaardag.
Na de middag bezoeken we kungagraven, een grafheuvel uit het stenen tijdperk.
Vermoedelijk van een koning, maar daar zijn geen echte bewijzen van gevonden.
De grafheuvel doet ons sterk denken aan New Grange in de buurt van Dublin, Ierland.
Ook hier een gebogen toegangspad tot in de grafheuvel, met een grote kamer in het midden. Hier staan rune stenen opgesteld in de vorm van een graf.
We fietsen door naar Stenhuvud, hier zijn we zaterdag ook al gaan wandelen, maar omdat het hier zo mooi is kiezen we vandaag voor een andere route. Ook deze is weer fantastisch, ook met flinke klimmetjes, maar dan naar uitzichtpunten over de baai.
Het is weer heel erg warm, de zon steekt en er is nauwelijks wind ong. 26 gr. Maar het voelt als boven de 30 gr.
Woensdag 04-07-2018
Als eerste hebben we ons kleinkind Teun gefeliciteerd met zijn 8 ste verjaardag.
Ook Diny een verjaardags-app gestuurd.
De temperatuur loopt gestaag op en daarom een mooie strandwandeling vanaf Vitemölla naar Haväng gelopen, met de voeten door het water.
Dit is een gedeelte van de lange afstandswandeling SL4 Österlenleden.
Op het keerpunt van 3 km is een hunebed, deze is tijdens een storm in de 19 eeuw bloot komen liggen, het was een één persoonsgraf.
Op het strand zijn regelmatig steenafzettingen, omgeven door wier, dit hoort bij het beschermd natuurgebied van Zuid Zweden.
Het is heerlijk verkoelend om af en toe de zee in te gaan.
Het weer zon 27 gr. Nauwelijks wind.
09 Juli 2018 - 17:20
Jeanne En Sjef Van Kasteren:
Omdat het vorige verslag niet bij iedereen aangekomen is, nu even opnieuw.
Alle verslagen staan nu in één document