Van Ventlinge naar Degerhamn - Reisverslag uit Degerhamn, Zweden van Jeanne en Sjef Kasteren - WaarBenJij.nu Van Ventlinge naar Degerhamn - Reisverslag uit Degerhamn, Zweden van Jeanne en Sjef Kasteren - WaarBenJij.nu

Van Ventlinge naar Degerhamn

Door: Jeanne

Blijf op de hoogte en volg Jeanne en Sjef

11 Augustus 2018 | Zweden, Degerhamn

Zondag 5 augustus Fietstocht van Kastlösa naar Skärlöv en terug

Een fietstocht over een voormalige spoorbaan, startend in Kastlösa, waar we meteen het natuurreservaat Lilla Dalby inrijden een desolaat gebied doordat alles verdroogd en dor is.
Je kunt zien dat het normaal een nat gebied met vennetjes is.

In Penåsa stoppen we even. Dit is een verlaten gehucht (zover als ik uit het Zweeds kan halen) in de jaren 1900 gebouwd en waarschijnlijk woonde hier de leisteen hakkers en spoorwerkers, want over dit spoor werd de gedolven leisteen vervoerd naar de havens.

Even verderop weer een aantal ruïnes, waarvan een de voormalige vuurtoren was.
Heel bijzonder.

Overal muurtjes van Leisteen. Opvallend zijn ook de grote leisteen platen, die nooit afgestoken zijn.

Vlakbij Skärlöv ligt een voormalig stationnetje wat nu privé bezit is, daarom denken we dat het spoor ook voor personenvervoer is gebruikt. Het spoornet liep over heel Öland van noord naar zuid, van oost naar west.

We fietsen weer terug, over dezelfde weg waarbij je toch weer nieuwe dingen ziet.
Een mooie dag gehad.

Het weer; eerst bewolkt, later zon 25 gr windkracht 4