Svolvaer Lofoten - Reisverslag uit Svolvaer (Lofoten), Noorwegen van Jeanne en Sjef Kasteren - WaarBenJij.nu Svolvaer Lofoten - Reisverslag uit Svolvaer (Lofoten), Noorwegen van Jeanne en Sjef Kasteren - WaarBenJij.nu

Svolvaer Lofoten

Door: Sjef

Blijf op de hoogte en volg Jeanne en Sjef

18 Juni 2016 | Noorwegen, Svolvaer (Lofoten)

Donderdag 16 juni;

Vandaag rijden we naar Laukvik aan de zee en willen ook het Noorderlichtmuseum bezoeken. (Je raad het al midden in de zomer valt dit niet te zien, dus het was gesloten). Wel heeft de Nederlandse eigenaar ons een korte rondleiding door het museum gegeven. Misschien is het Noorderlicht een vakantiewens voor in de toekomst.

Hierna zijn we wederom aan de kust gaan fietsen en dit keer vanaf Laukvik naar Sanden tot het kerkje / strand.
Hierna terug naar de camper om ons te installeren voor een vrije overnachting aan de zee. Het weer: zonnig en circa 12 graden met veel wind.

Later op de avond blijft de zon, zichtbaar, schijnen, en omdat we pal aan de zee staan om te overnachten, maken we voor de eerste keer in ons leven de midzomernachtzon mee terwijl we in bed liggen. Wel zetten we een zonnebril op want de zon schijnt erg fel.

Zaterdag 18 juni;

We gaan te voet naar de hoofdstad van de Lofoten in (Svolvær).
We lopen naar een historisch uitzichtput (dat blijken de droogrekken voor vis te zijn), en bezoeken hierna het Lofoten oorlogsmuseum.

Hier geven ze uitleg over hoe de Nazi’s hier leefden, op welke manier er door de geallieerden werd gesaboteerd, hoe de bezetters omgingen met de lokale bevolking, en hoe de Nazi’s zich overgaven in juni 1945.

Met name de SS heeft zich mensonterend gedragen jegens de Russische krijgsgevangen, die wegen en spoorlijnen moesten aanleggen boven de Noordpoolcirkel onder erbarmelijke omstandigheden.
Uiteindelijk zijn deze SS’ers vervangen door soldaten van de Whermacht, omdat er teveel Russen waren overleden. (Hitler wou persé een spoorlijn naar het uiterste Noorden en dat kwam er zo niet van).

• 18 Juni 2016 - 19:57

Huub Van Dijk:

Tja dat ken ik wel Solvaer !!!! leuk stadje geniet ze !

• 19 Juni 2016 - 11:23

Nel:

Mooi om ook wat van de geschiedenis te lezen. De oorlog blijft toch indrukwekkend.
    Jullie kunnen slapend bruin worden...
    Gisteren zijn we met de familie naar Broek op Langendijk in Noord Holland geweest. Een gebied van 15.000
    eilandjes, maar ik heb ze niet geteld, was erg mooi. Ook een stukje veilinggeschiedenis voor groenten meegemaakt en daarna een boottochtje. Ook 2 tuinen bezocht wat erg mooi was.
    Geniet van de natuur daar en lekker veel vit D opzuigen. Tot het volgende verslag, ik kijk er nu alweer naar uit.

• 19 Juni 2016 - 21:26

Francis:

Tjee, boeiend verhaal zeg! En wat gaaf om de midzomernachtzon mee te maken! Geniet ervan lieverds!
    In Beek is alles oké, behalve dat er veel onkruid groeit door al die plensbuien! De klimaatverandering heeft zich aangediend! Dag schattebouten!